Ontdek een aantal lichte wijzigingen op de Martinusroute
Kruimelpad
Martinusroute
Net als de populaire Sint-Jacobsroute naar Compostela is de Martinusroute sinds 2005 een door de Raad van Europa erkende culturele route. De noordelijke Martinusroute, van Utrecht naar Tours, is een bewegwijzerde etappe van ca. 450 km in de meer dan 4000 km lange ‘Via Sancti Martini’. Beveren is trekker voor het traject door Vlaanderen. De bewegwijzerde route kwam tot stand in samenwerking met Erfgoedcellen, Grote Routepaden Vlaanderen en andere Vlaamse steden en gemeenten met een Martinuslink.
Te voet onderweg zijn, zoals de pelgrims in de middeleeuwen op bedevaart naar Tours trokken, geeft ons de tijd om na te denken en onszelf te leren kennen. Wandelen laat toe dat onze zintuigen alles in zich opnemen, laat toe mensen te ontmoeten en er mee in dialoog te gaan. Daarom is de weg zelf het doel, hoe kort of hoe lang u hem ook bewandelt. De Martinusroute is daarom meer dan een wandelweg, het wijst ons de weg naar een mooiere wereld. Een wandelgids is beschikbaar.
Symboliek achter het logo
De ongeschoeide voet verwijst naar de nederigheid en herinnert er ons aan dat we allen onderweg zijn, dat we vrije mensen zijn en ons in alle richtingen kunnen bewegen.
De mantel staat voor het respect. Respect voor allen die we onderweg ontmoeten, respect voor natuur, cultuur en erfgoed. De mantel is eveneens de mantel van de aandacht, van de acceptatie, van de waardering, de tolerantie en van de vriendschap.
Het zwaard staat symbool voor het delen maar evenzeer voor het gevecht met onszelf en staat voor het beschermen van de zwaksten van onze maatschappij.
Een groen lint door Europa
'La Bande Verte' (het groene lint) trekt de aandacht van de wandelaar op natuurgebieden en op duurzame ecologische projecten. Zo werkt de Martinusroute mee aan de ontwikkeling van duurzaam 'slow motion' toerisme en wil de aandacht vestigen op biologische landbouw, verbetering en ontwikkeling van 'zacht' transport, biodiversiteit en de strijd tegen visuele- en geluidsvervuiling. Zo promoot de Martinusroute langzaam toerisme en gedeeld burgerschap over de landsgrenzen heen. Ze waardeert het gemeenschappelijke erfgoed en de onderlinge afhankelijkheid tussen mens, dier en natuur.
5 x Sint-Maarten Beleven in Beveren
Sint-Martinuskerk
De imposante, vijfbeukige kerk op de Grote Markt herbergt heel wat verwijzingen naar Sint-Maarten.
Waterburcht Cortewalle
De 15e-eeuwse waterburcht in het hartje van Beveren staat onder de speciale bescherming van Sint-Maarten. Inwoners gever er hun ja-woord of vieren er hun jubileum. Het grote kasteelpark is altijd een bezoekje waard.
Erfgoedhuis Hof ter Welle
Ontdek in het erfgoedhuis via Sint-Maarten en andere historische figuren de boeiende geschiedenis van Beveren.
Gebak
Nood aan een pauze op uw tocht? Spring even binnen bij een bakker en proef ons typische Sint-Maartensgebak. Heerlijk om ook te delen met elkaar.
Samentuin Puithoek
De ‘Samentuin’ is een interculturele gemeenschapstuin waar mensen van verschillende nationaliteiten diverse groenten en kruiden kweken. Buurtbewoners werken samen met nieuwkomers om een stuk grond te bewerken, te zaaien en te oogsten. De deelnemers leren elkaar kennen en respecteren op een spontane en aangename manier.