Op 2 juni 2024 bracht de 'Hertogelijke Heemkundige Kring Land van Beveren', geïnspireerd door vzw Via Sancti Martini, cultuurcentrum Sint-Maarten Vlaanderen, een bezoek aan de Sint-Martinuskerk van Maartenslinde, een deelgemeente van Bilzen in Limburg. Het oudste gedeelte van de kerk dateert uit de 14de eeuw en verving al een vroegere bedeplaats gewijd aan Sint-Martinus van Tours. De streek, waaronder het graafschap Loon, stond onder het gezag van de Merovingische koningen die Sint-Maarten als schutsheilige hadden, dit verklaart waarom meerdere kerkgebouwen in de regio de heilige Martinus van Tours als schutspatroon hadden. De kerk wordt nog steeds gebruikt voor de eredienst.
Kruimelpad
Sint-Maarten
Sint-Maarten spreekt nog steeds tot de verbeelding. Ook in Beveren houden we de gebruiken en erfgoed rond deze figuur levendig. We maken van de traditie rond Sint-Maarten een hedendaags verhaal over solidariteit en delen.
Onroerend erfgoed omtrent Sint-Maarten
Topogids Martinusroute
De Martinusroute is sinds 2005 een door de Raad van Europa erkende culturele route. De noordelijke Martinusroute, van Utrecht naar Tours, is een bewegwijzerde etappe van ca. 450 km in de meer dan 4000 km lange 'Via Sancti Martini'. Het Vlaamse traject vormt de ontbrekende schakel op de noordelijke route naar Tours, de laatste rustplaats van Sint-Maarten. Volg het spoor van Sint-Maarten aan de hand van de topogids.
“
De manteldeling staat symbool voor delen in vrede en solidariteit. Dat maakt de figuur Sint-Maarten zo relevant in de samenleving. Delen kan op cultureel en materieel vlak, zowel kleinschalig als grootschalig. Delen betekent respect tonen voor elkaars cultuur.
”