Een multimediale belevingstocht leidt u langs adembenemende kastelen en tuinen, een bruisende wereldhaven en de eindeloze polders. Kom met de erfgoedapp in vijf video- en audiofragmenten te weten wie Joos Vijd was en wat hij betekende (en nog steeds betekent) voor Beveren. De meeslepende verhalen zijn van Jonas Bruyneel, auteur van het boek ‘Vijd. Het verdriet van het Lam Gods'.
Kruimelpad
Vijd awa
Joos Vijd, schenker van het wereldberoemde Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, kwam uit Beveren. Wegens succes verlengt de gemeente VijdAwa, het cultureel en toeristisch erfgoedproject rond deze bijzondere figuur. Herbeleef de tijd van Vijd met het vernieuwde programma of ontdek Beverse parels via de gewijzigde fiets- en wandeltocht. Welkom!
Ier kom d’alles te weten over Vijd, awa!
Fietsen en wandelen in #Vijdland
Vijdkiosk: #iedereenVijd
Iedereen Vijd. Dat was het opzet van de foto-opdracht voor de Gentse fotograaf Jan Matthys, gespecialiseerd in theatrale scènes en portretfotografie. Hij bracht tien Beverse erfgenamen van Joos Vijd magistraal in beeld. Als een nieuwe Jan van Eyck tovert Jan Matthys de afstammelingen van Vijd om tot middeleeuwers van vlees en bloed, afgebeeld in een sprookjesachtig Bevers decor.
Joos Vijd: verrassend veelzijdig
Beverenaar Joos Vijd (ca. 1360-1439) drukte zijn stempel op het Beveren dat we nu kennen. Hij was inpolderaar en turfhandelaar, kasteelheer van Cortewalle, stichter van een middeleeuws klooster, man met een onvervulde kinderwens en nog zoveel meer.