Fusie_2

Na de goedkeuring van de fusie van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht door Vlaanderen, is het stof gaan liggen. En alhoewel het rond die fusie eerder stil is geworden, wil dit niet zeggen dat er niet hard, zeg maar keihard, wordt gewerkt. Het springt misschien veel minder in het oog, maar de administraties van de drie gemeenten werken achter de schermen samen verder aan de voorbereidingen.

 

SCENARIO'S

Die voorbereidingen spelen zich af op twee grote vlakken. Eerst wordt een algemene inventaris gemaakt van alle producten en diensten, maar ook van de procedures die gebruikt worden in de drie gemeenten. Die worden dan naast elkaar gelegd, vergeleken en verschillen en opportuniteiten opgelijst. Op basis van deze inventaris werken de administraties verschillende scenario’s uit. 

Die scenario’s worden evenwel nu niet besproken. Dat heeft dan weer te maken met het feit dat heel wat beslissingen maar kunnen genomen worden door het nieuwe bestuur. De drie uittredende besturen hebben op geen enkele manier inspraak op beslissingen die impact hebben op de nieuwe legislatuur. Daarom dus verschillende scenario’s, die bij wijze van spreken op 1 januari 2025 aan de nieuwe bestuursploeg zullen voorgelegd worden. Zij beslissen dan welke weg de nieuwe fusiegemeente inslaat.

TOEGANKELIJKE DIENSTVERLENING

Eén van de punten waarvoor verschillende scenario’s worden voorbereid, is dat van de dienstverlening. Alhoewel nu nog niet kan beslist worden over welke dienstverlening op welke locatie voorzien wordt, is een goeie en vlotte toegankelijke dienstverlening cruciaal. 

Daarom wordt nu al sterk geïnvesteerd in een eengemaakt klantencontactcenter. De medewerkers van het klantencontactcenter zullen onze burgers, ondernemers en zelfs bezoekers vlot moeten toeleiden tot die dienstverlening. Bovendien moeten zij vanaf 1 januari eentijds kunnen antwoorden op de meest gestelde vragen. Dat is een stevige ambitie die niet snel even te realiseren valt. Daarom zijn de KCC-medewerkers van de drie gemeenten gestart met een uitwisselingsproject. In een eerste fase leren zij van elkaar, en ter plaatse, hoe zij werken. In een tweede fase zullen ze beginnen samenwerken, met de ambitie om op 1 januari samen het eengemaakte KCC vorm te geven.

Het traject dat gelopen wordt met de 3 KCC’s werkt bovendien heel inspirerend voor de andere gemeentelijke diensten. Daarom zullen een aantal onder hen vanaf 1 september starten in een cohousing-project. Dat betekent dat de die diensten geleidelijk aan zullen samenwerken vanop dezelfde locatie. Daarvoor wordt gerekend op het gemeentehuis van Beveren. Daar is voldoende ruimte voorzien.

WAT MET HET PERSONEEL?

Op personeelsvlak was eerder al gecommuniceerd dat er geen ontslagen vallen. Een complexe gemeente met een omvang als die van Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht moet het hoofd bieden aan tal van uitdagingen. Schaalvergroting en de nood aan specialisatie maken dan ook dat die nieuwe gemeente alle personeelsleden nodig zal hebben om de fusie te laten slagen. En alhoewel het nog niet duidelijk is wie waar zal werken, zijn de medewerkers al volop bezig met elkaar (en elkaars werking) te leren kennen. Naast de formele momenten waarin wordt samengewerkt, werden ondertussen ook al twee trefdagen voor alle personeelsleden georganiseerd, eentje in het Beveren en een in Kruibeke. Een laatste trefdag zal plaatsvinden in november in Zwijndrecht.

STRAATNAAMWIJZIGINGEN

Eén dossier dat niet kon wachten op de nieuwe bestuursploeg is dat van de straatnaamwijzigingen. In de fusiegemeente komen heel wat straatnamen dubbel of zelfs driedubbel voor. Om op momenten dat elke seconde telt elke vorm van verwarring bij de hulpdiensten te vermijden, moeten deze aangepakt worden. Hiervoor werd een participatietraject uitgetekend, waarbij betrokken inwoners, ondernemers en eigenaars van een erf in een betrokken straat zelf voorstellen voor een nieuwe naam kunnen suggereren en waar ze in een tweede fase zelf op kunnen stemmen. De naam met de meeste stemmen wordt dan de nieuwe naam van de straat. Na goedkeuring door de drie gemeenteraden worden de oude straatnamen op 31 december vervangen door de nieuwe naam.

OVER TROUWEN, ZWEMMEN EN KASTELEN

Ondertussen werden ook al een aantal inspanningen geleverd die nu al voelbaar, of binnenkort voelbaar zullen zijn voor de inwoners van de drie gemeenten. Zo kunnen inwoners en scholen uit Kruibeke en Zwijndrecht al aan een goedkoper tarief zwemmen in Lago De Meerminnen in Beveren. Beverse en Zwijndrechtse bezoekers aan kasteel Wissekerke genieten dan weer van een gratis toegang. 

Tot slot wordt ook nog bekeken hoe koppels met trouwplannen vanaf 1 januari 2025 ook kunnen huwen op een andere locatie. Zij kunnen dan ongeacht hun woonplaats kiezen uit kasteel Cortewalle in Beveren, kasteel Wissekerke of het gemeentehuis van Zwijndrecht.