Nacht van de Duisternis 2017 in Beveren

Op de Nacht van de Duisternis, ondertussen een Vlaamse klassieker, vragen Bond Beter Leefmilieu, vzw Preventie Lichthinder en de Vereniging voor Sterrenkunde aan gemeenten om zoveel mogelijk lichten te doven en om een activiteit te organiseren.

Gemeente Beveren doet mee door een deel van de monumentenverlichting te doven.

Verlichting verbruikt heel wat energie. Licht dat niet op de juiste plaats terecht komt, maar in de sterrenhemel of in een nabijgelegen stukje natuur is verspilde energie en is slecht voor de portemonnee. Bovendien is dat strooilicht ook niet zo onschuldig als het lijkt. Omdat de biologische klok van de mens wordt gestuurd door de cyclus van dag en nacht, kan kunstmatig licht tijdens de nacht je lichaam danig in de war sturen.

In Vlaanderen is het door de toenemende verlichting bijna nergens meer echt donker. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een groot deel van de Vlamingen vindt dat het ‘s nachts weer echt donker moet kunnen worden. Mensen storen zich aan de lichtkoepels van steden, kassen en reclameverlichting. Ook dieren en planten hebben veel last van de lichthinder.

Het Beverse gemeentebestuur steunt de Nacht van de Duisternis door de een deel van de monumentverlichting te doven. De verlichting van kerken en kasteel Cortewalle zal tijdens het weekend van 14 oktober 2017 niet ontstoken worden. Ook roept het gemeentebestuur de bevolking, de handelaars en de bedrijven op om mee te doen en de tuinverlichting, reclameverlichting of klemtoonverlichting te doven. Hierdoor kan de nacht terug in ere hersteld worden.

Tientallen natuur- en milieuverenigingen profiteren van deze tijdelijke duisternis om een avondactiviteit te organiseren waar lichthinder centraal staat.

Door het doven van de verlichting kan weer meer worden genoten van de donkere nacht, en wordt de nacht weer echt gezellig!

 

Vind ik leuk